TW Salarisonderzoek 2015: herstel zichtbaar

Het herstel van de Nederlandse economie wordt langzamerhand ook zichtbaar in het salaris van hogeropgeleide bèta’s en ingenieurs. Zij zagen hun salaris afgelopen jaar gemiddeld met 3,8 % stijgen, terwijl ze vorig jaar nog een salarisstijging van slechts 2,1 % verwachten, zo blijkt uit TW Salarisonderzoek 2015.

De enquête voor het jaarlijkse TW Salarisonderzoek is dit jaar door 1.857 mensen volledig ingevuld, van wie 83 % een hbo-opleiding of hoger heeft afgerond. Met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar is vooral de jongere generatie in dit onderzoek goed vertegenwoordigd.

Zij zijn steeds positiever over de arbeidsmarkt. Dit jaar merkt 59 % dat de arbeidsmarkt voor hogeropgeleide bèta’s en ingenieurs weer aantrekt, tegenover 50 % vorig jaar en slechts 40 % in 2013. Vooral binnen de ict is het herstel zichtbaar; daar ziet 67 % de arbeidsmarkt aantrekken.

Dat inzicht zorgt er maar in beperkte mate voor dat ingenieurs zich meer gaan manifesteren op de arbeidsmarkt. Op dit moment is 28 % op zoek naar een nieuwe functie en 24 % op zoek naar een nieuwe werkgever, terwijl dat vorig jaar respectievelijk 26 % en 22 % was. Vooral de leeftijdscategorie van 30 tot 45 jaar is actief; hier is 31 % op zoek naar een nieuwe baan en 27 % naar een nieuwe werkgever.

Tevreden

Ingenieurs zijn over het algemeen tevreden met hun baan en hun salaris, 48 % beoordeelt het eigen salaris als ‘goed’ of ‘uitstekend’ en slechts 18 % als ‘matig’ of ‘onvoldoende’. Duidelijk is dat voor ingenieurs het meeste is te verdienen als zij doorgroeien naar een managementfunctie. De branches waarin voor startende bèta’s het meest is te verdienen zijn het bank- en verzekeringswezen, de gezondheidszorg, lucht- en ruimtevaart, offshore en scheepvaart. De studies die leiden tot de best verdienende startersfuncties zijn technische bestuurskunde, maritiem officier, lucht- en ruimtevaarttechniek, industrieel ontwerpen, en technische natuurkunde.